Artikelen

Leesbaar en vloeiend schrijven met de hand blijf belangrijk

Margo van Hartingsveldt en Anneloes Overvelde

Dr. Margo van Hartingsveldt is kinderergotherapeut, opleidingsmanager en lector ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam en is gepromoveerd op het ontwikkelen van een meetinstrument betreffende handwriting readiness bij oudste kleuters.


Dr. Anneloes Overvelde, kinderfysiotherapeut, is gepromoveerd op leren schrijven met de hand en is eerste auteur van het Evidence Statement Motorische schrijfproblemen bij kinderen.

 

Beide auteurs hebben ruime ervaring in het begeleiden van kinderen met handschriftproblemen en zijn auteurs van Aan de slag met handschriftonderwijs. Ze zijn verbonden aan het multidisciplinaire platform SchrijvenNL (www.schrijvennl.nl). Op dat platform vind je vragenlijsten en screeningsinstrumenten, artikelen en ‘feiten en fabels’.

Schrijven is een schoolse vaardigheid. Kinderen leren methodisch woorden, zinnen en teksten schrijven als ze ongeveer zes jaar oud zijn en maken er vervolgens gedurende hun hele schoolloopbaan gebruik van. Ondanks de toename van het gebruik van computers, tablets en smartphones blijft schrijven een belangrijke vaardigheid, die kinderen nodig hebben om mee te kunnen doen op school (Kiefer & Velay, 2016). Onderzoek in Australië (McMaster & Roberts, 2016) toont aan dat de tijd die besteed wordt aan (leren) schrijven de afgelopen jaren is afgenomen. Toch wordt er in de basisschool nog veel geschreven. Zo zijn de oudste kleuters nog altijd ongeveer één uur per dag bezig met papier- en pentaken. Kinderen uit groep vijf (derde leerjaar) besteden anderhalf uur per dag aan schrijven en kinderen uit groep zeven (vijfde leerjaar) schrijven nog steeds ruim één uur per dag. In dit artikel tonen we aan hoe essentieel het leren schrijven met de hand is. En waarom we daar in onderwijs niet op mogen bezuinigen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit is een premium artikel, om dit hele artikel te lezen dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen abonnement bekijk onze abonnementen via onderstaande knop